Eindejaarstips: Op het lijstje voor volgend jaar:

1. Geef je kinderen een huis

Ouders mogen jaarlijks belastingvrij geld geven aan hun kinderen. In 2017 is dat €5320. Als een kind tussen de achttien en veertig jaar is, mogen ouders één keer belastingvrij €25.526 schenken. Wanneer de schenking bedoeld is voor een eigen huis, mogen ouders maximaal €100.000 belastingvrij schenken. Overigens kunnen deze hogere schenkingen ook gedaan worden als het kind ouder is dan veertig, maar diens partner nog niet. Ouders mogen de schenking van maximaal €100.000 uitsmeren over drie jaar. Maar er zit een addertje onder het gras als ze al eerder gedeeltelijk gebruik hebben gemaakt van deze belastingvrije schenking. Tydeman: ‘Het is heel ingewikkeld, want of je nog belastingvrij mag schenken en hoeveel, hangt af van het jaar waarin je de eerdere schenking deed.’ Wie tussen 2010 en 2015 van deze regeling gebruikmaakte, kan dit nu niet meer doen. Ook niet als het kind minder dan €100.000 kreeg. Wie in 2015 of 2016 een schenking deed, mag dit bedrag in 2017 en 2018 belastingvrij aanvullen met maximaal €46.824. Hetzelfde geldt voor ouders die vóór 2010 van de verhoogde vrijstelling gebruikmaakten en in 2015 of 2016 een zogenaamde‘inhaalschenking’ deden. Wie in die jaren geen inhaalschenking gaf, kan nu of in 2018 maximaal €27.650 belastingvrij schenken. De regels zijn zo ingewikkeld dat degenen die al van de vrijstelling gebruik hebben gemaakt en het bedrag nu willen aanvullen het beste een fiscalist of notaris kunnen raadplegen.

Overigens mag je sinds 2017 aan iedereen tussen de 18 en 40 jaar onbelast een ‘jubelton’ schenken voor een huis.

2. Volg een opleiding

Wie van plan is een studie op te pakken, moet daar niet lang mee wachten. ‘In 2017 en 2018 mag je studiekosten nog aftrekken’, zegt Zandvoort. Er geldt een drempel van €250.

Dus wie bijvoorbeeld €1250 aanopleidingskosten en leermiddelenheeft, heeft recht op €1000 aftrek.Hoe het in 2019 gaat met de aftrek van studiekosten is niet duidelijk.‘In het regeerakkoord staat dat deaftrek voor scholingsuitgavenvervalt. In plaats daarvan komt er een individuele leerrekening. Hoedie eruit ziet, is nog onbekend’,aldus Zandvoort.

3. Claim monumentenaftrek

‘Als je een monumentenpand beziten onderhoud in de planning hebt,is het aantrekkelijk om dat in 2017of 2018 te doen’, zegt Tydeman.Vanaf 1 januari 2019 zijnonderhoudskosten aanmonumentenpanden niet meerfiscaal aftrekbaar. ‘Volgens het regeerakkoord wil het kabinetparticuliere eigenaren van monumentenpanden blijvenondersteunen, maar op welke manier dat gebeurt, is nog niet bekend.’

4. Ga trouwen

In 2018 verandert het huwelijksvermogensrecht. ‘In plaats van een algehele gemeenschap van goederen ontstaat een beperkte gemeenschap van goederen’, zegt Zandvoort. ‘Het vermogen dat mensen hadden vóór het huwelijk blijft privévermogen. Als je dat nu wilt, heb je nog huwelijkse voorwaarden nodig.’ In 2018 veranderen ook de regels voorvermogensverschuiving binnen het huwelijk. ‘Dat is een vooruitgang ten opzichte van de huidige situatie’, vindt Zandvoort. Als mensen nú huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden opstellen die ertoe leiden dat een van de partners opeens veel vermogender wordt, bestaat het risico dat de fiscus dit beschouwt als schenking. Dan kan het zijn dat er schenkbelasting betaald moet worden.

Zoals het er nu naar uitziet, zal een vermogensverschuiving binnen het huwelijk met ingang van 2018 niet meer als schenking beschouwd worden, tenzij sprake is van misbruik. Dit geldt ook voor stellen die al getrouwd zijn en in 2018 huwelijkse voorwaarden maken of aanpassen. Zandvoort: ‘En voor samenwoners met een notarieel samenlevingscontract, waarin een wederzijdse zorgverplichting is vastgelegd.’

Online afspraak

Super! Kennis maken met nieuwe ondernemerstalenten vinden wij leuk!
Laat hier uw gegevens achter en wij nemen contact met u op!

Afspraak maken

recent nieuws